gyeplazítás
Mi azért dolgozunk, hogy az Ön kertje legyen zöldebb!
gyeplazitas

Kert-ész tippek

gyeplazítás

Gyeplazítás, szellőztetés

A gyep megfelelő fejlődésére hatással van a talaj, a fűkeverék, az időjárás és az ápolás. Az ápolás: a nyírást, a tápanyag ellátást, öntözést, gyeplazítást, szellőztetést, stb jelenti.

gyeplazítás
gyeplazítás

Gyepszellőztetés során a gép acélrugókkal ellátott hengere eltávolítja az elhalt növényi részeket (a gyepfilcet), mohát, gyomot, így a csapadék, a tápanyag könnyebben lejut a talajba.

A rugó megkarcolja a talajt, csökkenti a talaj tömörödöttségét, ezáltal csökkenti a gyökereknél fellépő levegőhiányt. A szellőztetést havonta rendszeresen végezhetjük.

Gyeplazítás során a henger kései mélyebbre hatolnak a talajba, mint a rugók. A kés is eltávolítja gyepfilcet és gyakorlatilag “felszeleteli” a talajt.

Ennek kettős hatása van, egyrészt megszünteti a gyökereknél a levegőhiányt, a fű jobban nő, egészségesebb lesz, másrészt levágja a sarjak hajtásait, amelyek önállóan fejlődnek tovább, így sűrűbb is lesz.

A gyeplazítást, szellőztetést, akkor célszerű elvégezni amikor a talaj már megszáradt és az átlag hőmérséklet 10 oC felett van. Ezután érdemes elvégezni a műtrágyázást, és a fű pótlását a nagyobb hiányos foltok esetén.

Kert-ész tipp:

Gyeplazítást legalább évente egyszer, szellőztetést többször is célszerű elvégezni a szép fű érdekében.

Ha valaki vásárolni szeretne ilyen gépeket, már kaphatók olyan kombi gépek, amelyekkel gyeplazítás és szellőztetés is végezhető.

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!