leander
Mi azért dolgozunk, hogy az Ön kertje legyen zöldebb!
leanderek

Kert-ész tippek

magvetésről szaporított leander

Leanderek szaporítása

A leanderek szaporításának legegyszerűbb és leggyakoribb módja a hajtások gyökereztetése. Ennek a módszernek a legnagyobb erénye, hogy az anyanövénnyel teljesen azonos új leandereink lesznek.

Ínyenceknek ajánlható a magról való szaporítás, de az a gond vele, hogy két-három évet kell várni az új virág megtekintésére. De azt tudnunk kell, hogy akkor viszont különleges élményekben lehet részünk, mert ezekből a magokból nem feltétlen olyan növényünk lesz, mint az anyanövény, sőt, az egy magtokban lévő magokból is különböző és különleges virágú leandereink lehetnek.

leander
leander

A leanderek többségének használható magjaik nőnek, ezek babhüvely szerű tokokban vannak, amikor beérnek széthasadnak, hogy a kis ejtőernyővel rendelkező magokat szétszórja a szél.

Amikor eljön az ideje, vagy kedvünk kerekedik, elkezdhetjük a magvetést A hajtatásukhoz több módszer van.

A vízben kigyökereztetéskor kis tálkákba tegyük a különböző színű leanderekről származó magokat, melyek eleinte a víz felszínén úszkálnak, majd csak a gyökeresedésnél süllyednek le, akkor sem minden esetben. A gyökér megjelenése változó, egy, de akár négy hét is lehet, fajtától függően. Van olyan is, amelyik sosem hajt ki, így nem várjuk feleslegesen a földből való kihajtást.

A magoncok akkor lesznek ültetésre alkalmasak, amikor már két levélkéjük van.

Elültetésük kézügyességet igényel, óvatosan ültessük mert a kis gyökér letörhet, megsérülhet.

Persze ültethetjük a magokat egyből a földbe, állandóan nedvesen tartva előbb-utóbb kibújnak a földből a kis növények..

Tehetünk egy cserépbe vagy ládába a magokat, és amikor már néhány centisek, akkor szétültetjük őket. Érdekesség, hogy már pár centis korukban látható a különbség köztük, az egyértelműen zöld szár, általában fehéres, esetleg sárga virágot eredményez, a bordós színű szár színes virágot hoz majd. Elmondható, hogy minél sötétebb a szár, annál sötétebb lesz a virág is.

Kert-ész tipp:

Ha van kísérletező kedve, és szeretne különleges virágú leandert, próbálja meg a magvetéssel történő szaporítást!

Valid XHTML 1.0 Strict Valid CSS!